Spabad Vest

Om infrarød sauna

Hva er infrarød sauna, og hvorfor er blitt så populært?

Infrarød Sauna er i ferd med å ta verden med storm, og det er ikke så rart. 

En vanlig sauna varmer bare opp luften, mens en infrarød sauna varmer opp kroppen din direkte. Dette gjør at den er 7 ganger mer effektiv enn vanlig badstue, noe som igjen gir deg en rekke helsefordeler. 

Infrarød sauna har en behagelig temperatur, den tar ikke stor plass, og monteres raskt og enkelt. Så det er ikke rart, at flere og flere nordmenn nå har installert sin egen infrarøde sauna i sitt hjem.

 

 

Helsefordeler

Den dype kroppsvarmen som infrarød sauna skaper, setter i gang prosesser som resulterer i mange ulike helsefordeler. Det beste av alt; du oppnår alle fordelene, mens du slapper av i ditt eget hjem.
Miljøforkjemper, advokat og forfatter Robert F. Kennedy Jr. hyller Dr. Andy Cutler i sin nyeste bok, for hans utrettelige arbeid med å hjelpe folk til å bli kvitt tungmetaller i kroppen. Dr. Cutler sin metode har vært brukt med stor suksess i over 20 år, og ifølge Dr. Cutler tilsvarer en times Sauna et helt døgn med tungmetallavgiftning.
Da snakker vi om Kvikksølv, bly, cadmium, arsenikk og antimon

Reduser smertene dine

Den dype oppvarmingen som infrarød sauna gir, reduserer smerter i muskler, og kan gi bedre bevegelighet ledd. Ulike studier viser gode resultater mot muskelsmerter, stivhet, ryggplager, muskelverk etter trening, fibromyalgi, og andre reumatiske plager.

 

Gir renere og penere hud

Huden renses fra innsiden, og gir deg en penere hud som gløder av friskhet. Den dype varmen gjør at du svetter ut 6 ganger mer avfallsstoffer enn i vanlig badstue. I tillegg kan den økte blodsirkulasjonen øke produksjonen kollagen og redusere cellulitter og fine rynker

 

Du forbrenner kalorier

Mens du slapper av og nyter varmen, jobber kroppen hardt med å holde temperaturen nede. Studier antyder at det er fint mulig å forbrenne mellom 200 og 500 kalorier i løpet av en halvtime i infrarød sauna. Noe som tilsvarer en joggetur på ca 30 minutter.

 

Bra for hjertet

Regelmessig bruk av sauna kan gi en betydelig lavere risiko for hjerte- og karsykdommer. Blodårene blir mykere, sirkulasjonen blir bedre og blodtrykket synker. En omfattende studie i Finland viste at sauna 4-7 ganger per uke, ga 50% lavere risiko for hjerte- og karsykdommer.

Ofte stilte spørsmål om infrarød sauna

Hva er Infrarød varme?

Infrarød varme kalles ofte varmestråling og kommer fra ovner, bål og gjødende gjenstander. Solen utstråler infrarød varme, som er den varmen man kjenner på huden, men som ikke må forveksles med UV stråler. Infrarøde stråler har lengre bølgelengde enn synlig lys, og kan derfor trekke inn i kroppen, og varme opp mennesker og gjenstander fra innsiden, i stedet for å varme opp rommet.

Den største forskjellen på infrarød stråling og UV stråling, er at de infrarøde strålene, ikke skader hudens overflate, DNA eller har kreft risiko.

Vi mennesker sender også ut infrarøde varme, og det står også for 2/3 av kroppens varmetap ved 20 varmegrader.

 

Hva er en infrarød sauna?

I den infrarøde badstuen trenger infrarødt lys flere centimeter inn i kroppen og skaper varme, noe som resulterer i en helkroppshypertermi på cellenivå som får deg til å svette.

Dr. Tadashi Ishikawa tok i 1965 patent på et keramisk infrarødt varmeapparat som ble brukt i de første termale infrarøde systemer i helsesammenheng. Det var kun japanske leger som først brukte infrarød varme i behandlingsøyemed i 14 år. I 1979 ble det frigitt for kommersielt bruk og har siden blitt utviklet til enda bedre apparater, spesielt da til bruk i varmeterapi som sauna.

En infrarød sauna inneholder varmeelementer som utstråler infrarød varmestråler. Varmen trenger dypt inn i kroppsvevet og gir mange helsefordeler som økt sirkulasjon, avgiftting, styrking av immunsystemet, økt forbrenning, penere og friskere hud, smertelindring mm. Saunaene kommer i forskjellige utførelser.

 

Hva er fordelene med infrarød badstue?

Svette er den beste måten å kvitte kroppen for giftstoffer (giftige stoffer, forurensninger, plantevernmidler og tungmetaller), som igjen forbedrer immunforsvaret og den generelle helsen.

Svette er også en fin måte å øke stoffskiftet og redusere stress – det er som en treningsøkt uten arbeid – å forbrenne 600+ kalorier per økt.

Gjentatt eksponering for varme fra infrarødt lys resulterer i kumulative helsefordeler. Helsefordeler ved infrarød badstue er mange. Vi kan blant annet nevne økt blodsirkulasjon, sterk avgiftning, smertelindring, styrking av immunsystemet, økt forbrenning, penere og friskere hud, lavere blodtrykk og avslapning. 

Infrarøde varmestråler varmer opp kroppen først i motsetning til andre tradisjonelle badstuer som først varmer opp luften rundt. Den har også en lavere og mer behagelig temperatur på 55-60 grader.

 

Er dette som en tradisjonell badstue?

Nei! Den største forskjellen er at en infrarød sauna holder seg tørr og holder lavere temperatur. Dette er fordi en infrarød sauna varmer deg opp fra innsiden, og trenger derfor verken damp eller temperaturer opp mot 100 grader i rommet. At en infrarød sauna har lavere temperatur, har ingenting å si på effekten, da infrarød varme trenger hele 5 ganger dypere inn i kroppen, enn en tradisjonell badstue.

Man svetter mye mer ved bruk av en infrarød sauna enn en tradisjonell badstue.

Den amerikanske legen Dr. Andrea Adams hevder i rapporten ”What is Far Infrared Therapy and How Does it Work Toward Healing the Body?” at ved å måle svetten i en tradisjonell badstue er andelen av vann 97% og 3% giftstoffer. I en infrarød sauna består svetten av 80-85% vann. Resterende 15-20% består av tungmetaller, sulfuriske forbindelser, salter, ammoniakk, urinsyre og andre fettløselige toksiner!

Med tanke på avgiftning, er ir-sauna adskillig mer effektiv enn vanlig badstue, men har en lavere og mer behagelig temperatur. Dessuten tar det kortere tid å varme opp en infrarød sauna sammenlignet med en tradisjonell badstue.

Strømforbruket er også over 6 ganger mer i en tradisjonell badstue!

 

Er infrarød sauna for anti-aldring?

Ja! Den infrarøde badstuen er flott for å redusere rynker og kråketær, og den bidrar til å forbedre den generelle hudtonen, inkludert mykhet, glatthet, elastisitet, klarhet og fasthet.

 

Er den infrarøde badstuen trygg?

Ja! I motsetning til soling er eksponering for infrarød varmeterapi trygt og vil ikke føre til at huden brenner. 

Infrarød sauna er trygt for alle, men det finnes sykdomstilstander og medisiner som kan føre til at man tåler mindre varme. Dersom du er usikker, anbefaler vi deg å rådføre deg med din lege.

FIR (far infrared rays) eller langbølgede stråler trenger inn i kroppen og varmer opp kroppen direkte, uten å måtte varme opp rommet på forhånd. Det vil derfor ikke føles like varmt i selve rommet, i en infrarød sauna som i en tradisjonell badstue.

Infrarød varme brukes på mange måter i hverdagen, bla. i form av kuvøser til spebarn, infrarøde varmelamper på terrassen, varme fra solen osv.

 

Jeg har hørt om elektromagnetiske felt (EMF) — er infrarød sauna trygg mot elektromagnetiske felter?

EMF-er er som usynlige energiutslipp som kommer fra ethvert objekt som bruker elektrisitet. De fleste vanlige elektriske gjenstander avgir så lave nivåer av EMF at de ikke utgjør noen risiko for mennesker.

Selv om infrarøde badstuer er store og drevet av elektrisitet, holder teknologien som brukes i vår infrarøde badstue EMF i et ekstremt lavt område på 0,2 til 0,3 mg. For kontekst har Environmental Protection Agency tidligere foreslått en sikkerhetsstandard på 3 mG, hvor alt under 3 mG anses som trygt. 

 

Er det bevis på at infrarød sauna er effektiv?

Ja, dette er bevist. Her har du noen få studier som viser effektiviteten til infrarød sauna:

  1. Far-infrared saunas for treatment of cardiovascular risk factors
  2. The effects of repeated thermal therapy on quality of life in patients with type II diabetes mellitus.

 

Hvor lang tid anbefaler du for hver økt med infrarød sauna?

Vi anbefaler å jobbe deg opp til 30 til 40 minutter. 

Svetten og avgiftningen fortsetter etter at du har kommet deg ut av saunaen i omtrent 30 til 60 minutter etterpå, så det anbefales ikke at du dusjer rett etterpå, da det vil forkorte fordelene med avgiftningsprosessen. Dersom du må dusje, anbefaler vi er varm dusj.

 

Hva har jeg på meg i saunaen?

Du kan bruke en badedrakt eller et håndkle. Mange liker å sitte uten noe, men for hygiene årsaker anbefaler vi et bomulls håndkle for å absorbere bort svette slik at det ikke trekker ned i setet.

 

Hvordan bør jeg forberede meg på min infrarøde badstueopplevelse?

På grunn av mye svetting, bør du drikke mye vann før du starter økten, slik at du er hydrert. Vi anbefaller ikke bakfulle eller de som har inntatt alkohol i forkant, å bruke saunaen. Vi anbefaler at du drikker godt med vann før, under og etter økten, ikke bare for å svette ekstra mye, men for å holde deg hydrert og ikke blir svimmel når du reiser deg.

 

Kan barn bruke den infrarøde badstuen?

Generelt kan barn over 12 år bruke infrarød sauna i korte økter. Barn som er prepubertet er ikke i stand til å termoregulere (regulere kroppstemperaturen gjennom riktig svetteproduksjon) så godt som voksne gjør, så ta kontakt med din primær lege, før du før du tar med deg barn inn i saunaen. Dette gjelder forsåvidt også for tradisjonelle badstuer også.

 

Hvem bør ikke bruke den infrarøde badstuen?

Bruk av infrarød sauna anbefales ikke for personer som er gravide, barn under 12 år, de som ikke kan håndtere ekstreme temperaturer, de med hemofili, feber, ufølsomhet for varme og de som er påvirket av- eller som misbruker alkohol og andre rusmidler. Ta kontakt med din primærlege for mer informasjon.