Spabad Vest

Q&A

Hvor lang tid bruker jeg på å starte opp spabadet?

Ca 24 timer fra du pakker det ut, fyller det med vann, til det er varmet opp.

Hvordan fyller og tømmer jeg spaet? Hva trenger jeg ?

Fyll spaet enkelt med hageslangen før du skrur på strømmen, pass på at vann-nivå er over/dekker alle dyser. Det er lurt å fylle vann gjennom filterhuset for å unngå luftbobler i rørene/pumpesystemet. Når badet er fylt med vann skrur du på strømmen, og badet vil starte av seg selv og kjøre en sikkerhetstest på all elektronikk. Dette tar ca 5-7 minutter. Uavhengig av hvilken produkter du skal bruke, må vannet alltid “shock klores” når man fyller nytt vann. Dette må gjøres for å fjerne bakterier som feks. Legionella. Ha gjerne i spa schock/klor pulver i kaldt vann slik at ingen blir utsatt for smitte via vanndamp. Sist, når du har stilt inn ønsket temperatur, vil displayet hoppe tilbake og vise den faktiske temperaturen i vannet. Pumpen vil ikke slå seg av før ønsket temperatur er nådd.

Tøm det ved å slå av strømmen og åpne kranen så vannet renner ut. Dersom spaet skal felles ned eller bygges inn, anbefaler vi å bruke en ekstern lensepumpe.

Kan et Spabad hjelpe mot stress, smerter eller andre fysiske forhold?

 Det har blitt sagt at hydroterapi – kombinasjonen av varme, massasje og oppdrift – kan bidra til å lindre stress, smerter og andre symptomer. Varme utvider blodkar, og øker blodstrømmen for å føre oksygen og næringsstoffer til sårt og skadet vev. Jet strålene gir kroppen din en massasje, som resulterer i en avslappende spenning i muskler, mens den naturlige oppdriften i vann lindrer press på anstrengte ledd og muskler. 

Bruker et massasjebad mye strøm?

Spabadene vi selger er laget for norske forhold, og har så god isolasjon og tekniske funksjoner, at strømforbruker ligger lavt. Selfølgelig kommer det litt an på hvor ofte og lenge du bader, da det er når lokket er av at motoren jobber med å holde på varmen, men ved et vanlig bruk på ca 2 ganger i uken, ligger strømbruken på ca 200-400 kr måneden (kommer an på avtaler og hvor i landet en er) Vel verdt det! Et lite tips for å redusere strømforbruket på vinteren er å stenge alle vridere/luftventiler oppå kanten av spaet når man er ferdig å bade.

Hvilken produkter skal jeg velge til å bruke i spaet mitt?

Der er flere ulike produkter å velge mellom, du kan bruke klor eller bromine/OXi  (klorfritt). Felles for begge er at du må ha PH + eller – for å regulere ph-verdien i vannet, Alka + og test-strips for å måle vannet. I tillegg anbefaler vi spashock ved bytte av vann og etter bading for oksidering av spa vannet, og spa shock support for alger (dette spesielt for dere som har valgt klorfrie produkter som Bromine, OXI eller Oxine)  

Hvor ofte bør jeg rengjøre spaet?

Med regelmessig bruk og godt vedlikeholdt vann, anbefaler vi deg å rengjøre boblebadet omtrent en gang hver tredje måned. I hovedsak innebærer dette å tømme vannet fra spaet, vaske innsiden og fylle på nytt ferskvann fra en slange. Se i bruksanvisningen for spesifikke instruksjoner. 

*** Rør-rens er veldig viktig, bruk det minimum en gang i året. Det samles bakterier/biofilm i rørene over tid om du kun skifter vann! Rør-rens har du i det “skitne” vannet FØR du tømmer det, og kjører motoren i minimum 30 min (gjerne mer)  for at det går gjennom rørene. Så tømmer du badet. Enklere blir det ikke, og det er viktig å gjøre!

Hvordan holder jeg vannet rent?

DUSJ før du bader, dette er det viktigste for å forebygge en koloni av bakterier ** sjekk at du har riktig PH- og alkanitet verdi i badet **  vask badet grundig når du skifter vann ** spyl av filtrene fra tid til annen, og/eller vask med filter-rens ** følg instrukser nøye på kjemikalier du har valgt å bruke. Hjelp gjerne til med å ta en runde med håv når du bader, det plukker opp det meste av blader, insekter, sand, steiner osv og gjerne tråkk i en fotvask med vann før dere går oppi badet. Dette finner dere på vår hjemmeside under spabad og spautstyr.

Dersom du har mye kalk og/eller metaller i vannet (da har du som regel en brunlig kant rundt vannkanten), bør du bruke NO SCALE/KALKSTABELISATOR i vannet. Dette vil forhindre kalk- og metallavleiringer.

Dersom du har mye hummus (uklart vann) kan du bruke BRIGHT AND CLEAR som binder sammen de små partiklene (som er for små til filteret), og lager små flokkeringer som samler seg i vannflaten. Ta disse bort med håv, eller vent 24 timer, til de går inn i filteret. Husk da å vask filteret slik at det ikke går tett.

Hvor lenge varer filtrene som er i badet?

Filtrene er der for å fange opp støv, alger, kosmetikk og andre urenheter som er i vannet. Du bør bytte de ut regelmessig, minst en gang i året. Der vil ikke være god nok gjennomstrømming i badet om filteret blir tett/ikke er rent nok, og du vil få opp feilmeldinger på display. Du kan forlenge “levetiden” til filteret ved å skylle det av innimellom og/eller kjøpe Filter Cleaner som du sprayer på, og som fjerner oljer, mineraler og urenheter. 

Hvilket rensesystem har badene?

Spabad idag har veldig gode UV-og oson rensesystemer. UV-desinfeksjonsteknologi er en form for sterilisering av vannet, den ødelegger DNA fra mikroorganismer og bidrar til at vannet blir fritt for bakterier, virus eller andre mikroorganismer. Oson bidrar til å fjerne svette, urin, fett, oljer osv fra vannet, men kan ikke brukes i store mengder (da oson er helseskadelig) og derfor må en i tillegg bruke rensemidler som klor eller bromine. Osonrensing bidrar med å øke effekten av rensemidlene. Oson dreper også virus, streptokokker og salmonella og bidrar med å fjerne avfallsstoffer fra vannet.  

Er det noen spesielle krav til strøm?

Alle spa skal installeres av en autorisert elektriker (kun plug n’ play bad kan installeres uten). Elektriker kan få detaljert monteringsanvisning av oss dersom strømmen skal gjøres klart før badet er mottatt av kunde. Det finnes en egen del for elektriker i brukermanual. De fleste spabad kan gå på 16 amp kurs (1 fase), men ulempen med 16 amp blir at der ikke blir nok strøm til at både varmeelement og pumpe kan være på samtidig, så temperaturen vil synke om en har massasje på over lang tid. Vi anbefaler derfor 25 amp til bad med 1 massasjepumpe og 32 amp til bad med 2 pumper. (Det skal aldri brukes skjøteledning til ditt spabad.) 

Kan jeg bruke skjøteledning ut til badet ?

Nei. Det skal aldri brukes skjøteledning til spabad. Vi anbefaler at elektriker kobler strømmen direkte fra strømskap til spaet, uten mellomledd. Minimum 2,5 cm2 kabel er anbefalt.

 Hvilken type isolasjon har badene?

Alle spaene våre er vinterisolert, og holder varmen i kabinettet inne samtidig som den gjenvinner dette fra pumpene. Sunrise badene har noe som heter Rockwool, som er et glava-lignende materiale, og den beste isolasjon på markedet.

Hvordan holder jeg badet mitt vedlike?

Vedlikehold av et massasjebad er viktig for å sikre optimal ytelse, hygiene og levetid. Her er noen generelle trinn for vedlikehold:

  1. Rengjøring av filteret: Filteret i massasjebadet bør rengjøres regelmessig for å fjerne rusk, smuss og andre partikler som samler seg opp. Dette bidrar til å opprettholde god vannkvalitet og sikrer at pumpen fungerer effektivt. Avhengig av bruken, kan det være nødvendig å rengjøre filteret hver 1-4 uker. Bytt filter minimum 1 gang i året, avhengig av bruk og skyll, og evt vask med filter cleaner.

  2. Kontroll av vannkjemien: Det er viktig å teste vannet regelmessig for å sikre riktig pH-verdi, alkalitet og klorinnhold. Dette bidrar til å forhindre vekst av bakterier og alger, samt beskytte massasjebadets komponenter mot korrosjon og skade. Juster kjemien etter behov ved hjelp av egnet vannbehandlingsprodukter.

  3. Skumfjerning: Skum kan dannes på overflaten av vannet på grunn av organisk materiale, oljer eller såper. Bruk en skumfjerner for å eliminere skummet og opprettholde en ren vannoverflate.

  4. Vannutskiftning: Bytt ut massasjebadets vann med jevne mellomrom for å fjerne oppbygging av urenheter og forbedre vannkvaliteten. Frekvensen av vannutskiftning avhenger av bruken og vannbehandlingens effektivitet, men det anbefales vanligvis å skifte vannet hver 2-4 måned.

  5. Overflatebehandling: Rengjør massasjebadets overflater med jevne mellomrom for å fjerne smuss, flekker og mineralavleiringer. Bruk milde såpeprodukter og en myk børste for å unngå skade på overflatene.

  6. Beskyttelse mot elementene: Hvis massasjebadet er plassert utendørs, sørg for å beskytte det mot ekstreme værforhold, UV-stråling og skade fra løv eller grener. Bruk et egnet deksel når massasjebadet ikke er i bruk for å forhindre at smuss kommer inn i vannet og redusere fordampning.

Ved å følge disse vedlikeholdstrinnene regelmessig, kan du sikre at ditt massasjebad forblir i god stand og gir deg mange års glede og avslapning.

Spaet mitt varmes ikke opp til ønsket temperatur, hvorfor ikke? 

Det vanligste er at en har kommet borti knappene når en går ut og inn av spaet, og da endret modus uten å ha merket det. Sjekk at spaet er i Standard modus (ST) . Står det i economy modus (EC) vil temperaturen synke 21 grader, og står den i Sleep Modus (SL) eller REST Mode vil den synke 10 grader. For å sjekke modus på dreammaker trykker du på TEMP OPP – LYS annenhver gang til ønsket modus, bekreft med å trykke LYS. For å sjekke modus på Sunrise bad TEMP OPP-LYS, trykk lys til det står MODE, temp opp til det står READY, avslutt med LYS.

Får du opp en blinkende DY-melding betyr det at det er for dårlig gjennomstrømming i badet. Sjekk at vannet er 5 cm over øverste dyse, vask/skift filter, sjekk for fremmedlegemer i pumpe. Hjelper ikke det må du skifte kondensator om den er gåen. 

DR melding betyr at sensorene oppdager for lite vann gjennom elementet. Sjekk om filteret er tett. 

HH melding betyr at badet er overopphetet (over 40 grader og da skal en ikke bade), mest sammsynlig grunnet dårlig sirkulasjon eller bading over lengre tid. Sjekk at filteret er rent, vannet er 5 cm over øverste dyse, sjekk for fremmedlegemer i pumpe eller mellom pumpe og filter, og la lokket være av et kvarters tid. Prøv så å resette på kontrollpanel. Om ikke det hjelper sjekker du om kondensator må byttes (mål om den har strøm)

Lokket mitt er blitt kjempetungt, hva har skjedd?

Lokkene idag er av veldig god kvalitet, men varer likevel ikke evig. Vi drar mye i dem, og de kan få rift i seg slik at vann trenger inn, noe som gjør lokket tungt. Vær, vind og snø sliter også på stoffet over årenes løp. I tillegg samler det seg damp/gasser mellom vannet og lokket som “sliter” på pga kjemikalier eller kan trenge inn dersom det er rift i, så det er lurt å åpne opp lokket innimellom og slippe dampen ut. Det kan og være en god ide` å kjøpe lokkløfter slik at en ikke drar i dem og slenger dem på bakken hver gang en bruker badet. Dette kan forlenge “levetiden” til lokket. Det kan også være lurt å bruke Spa Shine N Protect spray, for å impregnere og beskytte lokket mot både sol UV og fukt. Les gjerne mer om lokk øverst på blogg. Trenger du nytt lokk kan vi bestille dette for deg.