Spabad Vest

Hva ødelegger spalokket mitt – og hva kan jeg gjøre for å forhindre dette?

Hva ødelegger termolokket til boblebadet/massasjebadet/spaet mitt, og hva kan jeg gjøre? Det er ett spørsmål vi mottar omtrent hver dag fra våre eksisterende og nye kunder. Hvorfor varer de ikke lenger? Det er mange grunner til hva som ødelegger lokkene. Lokkene blir daglig utsatt av det moder jord kaster mot spabadet; regn, sol, snø, vind, skitt osv. De tar også juling fra oss ved at vi trekker, drar og skyver eller til og med sitte på dem.

Spa-lokk levetid

hot tub cover broken

Vi har hatt å gjøre med spørsmålet om levetid for termolokk i lang tid hos både oss og hos produsentene. Opprinnelig var problemet at spa-lokk bare var to centimeter tykke. Spa-lokkene som ble laget for spabad i begynnelsen, ble laget for innendørs, eller for varmere klima med liten isolasjon eller lastekapasitet. Så den første løsningen vår var å lage tykkere lokk, såkalte termolokk, ved å adressere snøvekten, samt å forhindre at vannet samlet seg i dammer på lokkene. Vi gjorde lokkene tykkere, og brukte tettere skum/isopor for å kunne bære vekten, men samtidig isolere bedre. Man begynte å skrå lokkene, for at regnvannet skulle rulle naturlig av lokket, slik som hustaket ditt. Vi utvikler nå termolokk for å tåle alle typer klima, og vi er sikre på at de vil tåle alle elementene.

Hva er det som ødelegger lokkene?

Imidlertid varer ikke lokkene i dag så lenge av en ny grunn. Ofte i dag er kjemisk skade svaret på hva som ødelegger lokkene og får dem til å bryte ned tidlig. Kjemisk skade er den mest vanlige årsaken til at lokkene ødelegges i dag. Å få høre at lokket er ødelagt av kjemisk skade, gjør at de fleste spa-eiere blir fornærmet. Å si til noen at de ikke holder spaet sitt i optimal tilstand, er en fryktelig anklage, og de fleste benekter det til de går i graven. Kundene forteller at de behandler spabadet med den aktsomhet det fortjener. Og i de fleste tilfeller er det sannheten. De fleste tar fantastisk vare på spabadene sine, og de kjemiske behandlingene de bruker er utmerket, og kunden bruker dem riktig. Svaret er fortsatt spalokket er ødelagt av kjemikalier.

Kjemisk skade

broken spa cover

Uansett hvor godt du opprettholder kjemikaliene i spabadet ditt, dannes det en gass-sky under lokket. Mellom vannflaten og undersiden av lokket ligger en sky kombinert av kondens og kjemisk gass. Dette er det som ødelegger spa-lokkene i en alarmerende hastighet. En av de mange skyldige faktorene i denne kjemiske skyen er ozonatorer. De mater en kontinuerlig mengde gass i karet ditt som ikke slipper ut før du løfter på lokket. Kjemikaliene ødelegger membranen på undersiden av lokket ditt, og siver sammen med fuktigheten inn i lokket og bryter ned materialene. Den hardest rammede delen av dekselet er polywrap’en eller den klare plasten som beskytter innsatsene mot fuktigheten. Polywrap’en blir sprø og løses opp på grunn av kjemikaliene. Dette etterlater skummet/isoporen uten beskyttelse mot fuktigheten, som snart metter skummet/isoporen. Dette gjør at lokket blir ekstremt tungt og gir ingen isolasjonsverdi. På dette tidspunktet skal lokket fjernes og erstattes med et nytt termolokk.

Hvordan unngå at lokket går i sykker

Når du bruker spabadet, fjernes lokket. Så visst du da bruker spaet ofte vil dette gjøre at skyen med gasser frigjøres oftere og selve lokket får regelmessige pauser fra kjemien. Det vil også si at dersom du ikke skal bruke spabadet på en lengre periode, kan du spare mye penger ved å tømme spaet, eller gå ut en gang i uken å lufte ut gassene. Dersom du lar spaet stå på med vann og kjemi, kan du være sikker på at du vil måtte bytte ut lokket flere ganger. Bruken av en lokkavløfter til spabadet, vil øke sjansen for at du tar av dekselet oftere. Så en løfter er et flott alternativ å ha på spabadet. Lokkavløfteren vil også øke levetiden til lokket fordi du ikke drar i skjørtekantene eller drar det rundt i hagen.

Så hva kan vi gjøre for å spare på lokkene rundt om i Norge?

  • Den beste løsningen er selvsagt at du bruker spaet ditt oftere! Mer kos, mer glede, og lengre levetid på lokket. Hvem vil ikke ha det?
  • Åpne spa-lokket ofte, lag en rutine, gjerne daglig om du kan. Da slipper du ut alle gassene som ødelegger lokket med tiden.
  • Installer en lokkavløfter så det blir lettere å håndtere lokket, samt du sparer det for mye slitasje. Erfaringsmessig er terskelen for å gå ut å løfte litt på lokket lavere med lokkavløfter
  • Dersom du skal være borte og ikke bruke spaet ditt over en lengre periode, anbefaler vi at du tømmer spaet.
  • Dekk til lokket med en presenning eller et vintertrekk spesialsydd til spabad, i de periodene badet blir minst brukt eller når været er verst.
  • Vask og impregner lokket (UV beskyttelse på sommer halvdelen av året), spesielt sømmene. Impregnering beregnet for fjell tur-sko i skinn og imitasjons skinn (bivoks lignende) er spesielt anbefalt på sømmene.
  • Vær nøyaktig med kjemikaliene, mål ofte!
  • Undersøk om de kjemikaliene du bruker, skader lokket mer enn andre produkter på markedet. Vi anbefaler SpaFrog som du kan finne HER. Det koster litt mer, men du sparer på å ikke måtte skifte ut lokket. Eller er Bromine tabletter i dispenser også et meget godt alternativ.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *